I.s.f. smör!

Ersätt med ingredienser du har hemma eller åtminstone känner igen. Grädde har också fått en konkurrent!
Byt ut en del av smöret mot kvarg (t ex kesella). Funkar till i både pajdeg och vetebullar.- Kvarg
Det finns olika sorters kvarg. Ju mer protein, desto mindre ersättningskraft, eftersom proteinets egenskaper förändras i värme.
- Äpplemos
I mjuka kakor kan du ersätta 50 procent av fettet med ett par deciliter äpplemos. Passar extra bra i kakor med kanel, morötter och mandlar.
- Avokado
Mosa och använd i stället för smör, går också bra att göra en chokladkräm av avokado, kakaopulver och lite sirap till tårtan eller bakverket.
- Grekisk yoghurt
Den kan ersätta smöret helt och hållet i bullar och tårtbottnar.
- Rödbetor
Ha rödbetan i ugn tills den är mjuk, och mixa sedan. Sedan kan du ersätta hälften av matfettet i chokladkakan eller bullarna. Ger både härlig färg och söt smak.
- Chiafrön
Ska blötläggas i vatten först.
- Linfrön
Ska också blötsläggas först.
- Katrinplommon/sviskon
Kokas i vatten och mixas sedan.
Foto: erik forsberg
PS. Även GRÄDDE kan ersättas med KONDENSERAD MJÖLK. Mer protein för samma mängd. Fantastiskt!