I.s.f. smör!

Ersätt med ingredienser du har hemma eller åtminstone känner igen. Grädde har också fått en konkurrent! 
  • Kvarg
Byt ut en del av smöret mot kvarg (t ex kesella). Funkar till i både pajdeg och vetebullar.
Det finns olika sorters kvarg. Ju mer protein, desto mindre ersättningskraft, eftersom proteinets egenskaper förändras i värme. 
  • Äpplemos 
I mjuka kakor kan du ersätta 50 procent av fettet med ett par deciliter äpplemos. Passar extra bra i kakor med kanel, morötter och mandlar.
  • Avokado 
Mosa och använd i stället för smör, går också bra att göra en chokladkräm av avokado, kakaopulver och lite sirap till tårtan eller bakverket.
  • Grekisk yoghurt 
Den kan ersätta smöret helt och hållet i bullar och tårtbottnar.
  • Rödbetor 
Ha rödbetan i ugn tills den är mjuk, och mixa sedan. Sedan kan du ersätta hälften av matfettet i chokladkakan eller bullarna. Ger både härlig färg och söt smak. 
  • Chiafrön
Ska blötläggas i vatten först.
  • Linfrön
Ska också blötsläggas först.
  • Katrinplommon/sviskon
Kokas i vatten och mixas sedan.
 
Källa i urval: https://mittkok.expressen.se/artikel/baka-nyttigare-utan-att-det-marks/
Foto: erik forsberg
 
PS. Även GRÄDDE kan ersättas med KONDENSERAD MJÖLK. Mer protein för samma mängd. Fantastiskt!