Banankaka (uppdaterad, lågkalori) Inspirerat av 7 sorters kakor

Banankakan blev en lågkalorikaka, utan avsikt. Snyggt jobbat av mig.
BANANKAKA
Ingredienser
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk bikarbonat (valfritt)
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 dl sukrin (inte mer, för då blir det för sött på fel sätt)
- 25 gram smör
- 25 gram äppelmos Önos Lågkalori (fler gram går bra då saftigare)
- 0,5 tsk ingefära i pulverform
- 1 tsk kanel i pulverform
- 0,25 dl svart kaffe (vätskan i degen)
- 2 ägg (ca 130 gram)
- 2 bananer (ca 200 gram eller lite mer ok)
Gör såhär
- Sätt ugnen på 175 C. Nedre delen av ugnen.
- Smörj en liten form, ca hälften av vad som är standard. Eller använd bakformspapper, hälften.
- I en liten bunke, mosa banan. Häll i och blanda det med socker, sukrin och smör.
- Kläck sedan i ett ägg i taget, så att allt blandas allt till en smet.
- I en annan bunke, blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och ingefära.
- Häl sedan i kaffet.
- Blanda ihop allt och häll i det i den smorda formen. Grädda i 60 min. Går bra att äta den efter 40 min, smaksak.
- Delar du upp kakan i 21 små rutor blir det ca 44 kcal per styck (10% P, 58% K, 32% F).
Kommentar:
Kakan blir brun, vilket kan få en att tro att den är bränd. Glömt att banankakor brukar bli bruna. Mina bananer var frysta och skivade. Jag mikrade dem i ca 1 min och mosade de sen i sin egen påse. Smöret blev Milda culinesse. Kaffet råkade bli snabbkaffe, koffeinfritt.
Det förvånade mig att det behövdes så lite vätska, förutom kaffets. Man kan säkert ha i mera äppelmos för att få den mer saftig, eller mera banan. Det smakade som en riktig sockerkaka och inte som ett dåligt experiment för att jaga kalorier. Smaken från kryddorna var mild och doften i köket himmelsk. En femma, alltså!
I framtiden vill jag testa recepten nedan, eftersom banankakan har chokladbitar i.
Man kan också hälla i chokladbitar i banankakan ovan :)