Scones - HEMKUNSKAPENS :)

Hemkunskap var en av de roligaste ämnena i skolan!
 
Detta recept kommer från "Hemkunskap för högstadiet" skrivet av Anita Holm och Barbro Plantin. Sparfrämjandet, 1987. Receptet kan vara något modifierat, men det funkar för mig varje gång!

Scones ( 8-9 stycken)
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl*
2 tsk bakpulver
2 krm salt
60 gr (lite mer än en ½ dl) smör
2 dl mjölk eller fil eller yoghurt

1. Sätt ugnen på 250 grader C.
2. Blanda de TORRA ingredienserna först.
3. Häll i smält SMÖR (eller olja etc.)
4. Häll i MJÖLK (eller vatten). Arbeta snabbt. VÄND på degen, knåda EJ.
5. Kavla ut degen till ca 1 cm i tjocklek. Gör flera bullar eller en stor platt bulle som delas i fyra delar. Använd fantasin!
6. In i UGNEN i mellan 8-10 minuter. Vänd på en bulle och kolla om den har fått färg. Då är bullarna klara!

*Grahamsmjölet kan bytas ut mot följande alternativ:
- 1 dl dinkelmjöl, 1 dl vetemjöl och 0,6 dl havregryn.
- 1 dl krossat bovete, 1 dl vetemjöl och 0,6 dl havregryn.

Ostscones: 1 dl riven ost i degen. Klicka ut degen/smeten i muffinsformar.
 
För fler sconesrecept, besök gärna: www.scones.se/