Revani - I jakten på en Borracho

När jag var liten fick jag en gång smaka på en sorts sockerkaka som var dränkt i socker och alkohol. Un borracho (=fyllegubbe på spanska). Kakan var jättegod. Den var inte alls stark. Det var sockret som fick vara framträdande. Kakans konsisten var det speciella, då den var fuktig och söt. Så gott!
 
Sedan dess har jag varit på jakten efter ett bra recept på en "borracho". Jag har frågat mina närmaste och de har hänvisat till snabbgjorda sockerlag. Det blir dock inte samma effekt att ringla på kakan kallt sockervatten med lite alkohol i.
 
För ca 8 år sedan (Gud vad tiden går!) fick jag smaka på en medelhavsbakelse som var rätt lik "borracho". Den var fuktig och söt. Jag fick namnet på kakan och bad om receptet. Då fick jag bara svaret att kakan är rätt vanlig runt Medelhavet. Namnet glömde jag så småningom bort. Men så var jag förra året i Grekland och på all-inklusive-hotellet fick jag smaka på bakelsen igen! Den hette REVANI.
 
Revani (även kallad Basbousa m.m.) är en mannagrynskaka som förekommer runt Medelhavet, bla Grekland, Turkiet och Egypten. Gogglandet ledde mig till ett enkelt recept som funkade utmärkt! Varnar bara för att sockerhalten är mycket stor! Minskade sockerlagen med 1 dl och ändå var den hur sööööt som helst. Citrondropparna gör även kakan fräsch...
 
Receptet kommer från Halalkökets blogg och finns även här:
 
Ugn: 175 grader C. Tid: 50 minuter ungefär.
Mannagrynskakan                    
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 1 dl olja (jag tog 100 gr smör)
  • 1 msk smör (för att smörja bakplåten med)
  • 4 dl mannagryn
  • 5 msk mjöl
  • 3 dl turkisk yoghurt  (jag tog Arlas vaniljyoghurt)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 5 droppar citronsaft
  • Så mycket citronskal som man önskar
  • Kokos eller hackade nötter att strö över kakan (valfritt).

Sockerlag (s.k. serbat):
Kan göras såsom nedan eller hälften av sockerlagen. Hälften tror jag kan bli lagom sött för oss oinvigda sockerälskare. Eller så gör du hela mängden men reducerar det, alltså låter det koka längre så att vattnet avdunstar.

  • 4 dl vatten
  • 6 dl socker      (jag tog 4 dl)
  • 5 droppar citronsaft

Börja med sockerlag (5 min + 10 min + 15 min = 30 min)
Lägg vatten och socker i en kastrull och låt den koka i mellanvärme. Rör om ständigt, tills sockret har smällt. När det börja koka kan du sänka värmen till hälften. Låt den koka i låg värme 10 minuter till. Lägg till citronsaften och låt den koka ytterligare i 10 till 15 min. Låt sockerlaget sedan kallna i balkongen. Den ska vara lagom kall när den ringlas över kakan.

Mannagrynskaka (10 min + 30 min i ugn + 10 min svalna = 50 min)
Vispa äggen med socker tills det lösts upp.
Lägg till det smälta smöret (oljan) och yoghurt. Fortsätt att vispa i några minuter till.

Tillsätt sedan de torra ingredienserna, mjöl, mannagryn, bakpulver, vaniljsocker, citronskal och citronsaft. Vispa i 3 min till. Häll sedan smeten i en fyrkantig smörjd form. Till exempel en djup bakplåt.

Ha kakan i ugnen tills den börjar få färg och börjar ser klar ut. Förslagsvis mellan 30-35 minuter. 
Låt sedan kakan svalna. Ringla sedan över sockerlag, så mycket som man nu önskar. Strö över kokos eller hackade nötter. 

Serveras varm eller kallt till teet.