Revani - I jakten på en Borracho
- 2 dl socker
- 3 ägg
- 1 dl olja (jag tog 100 gr smör)
- 1 msk smör (för att smörja bakplåten med)
- 4 dl mannagryn
- 5 msk mjöl
- 3 dl turkisk yoghurt (jag tog Arlas vaniljyoghurt)
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 5 droppar citronsaft
- Så mycket citronskal som man önskar
- Kokos eller hackade nötter att strö över kakan (valfritt).
Sockerlag (s.k. serbat):
Kan göras såsom nedan eller hälften av sockerlagen. Hälften tror jag kan bli lagom sött för oss oinvigda sockerälskare. Eller så gör du hela mängden men reducerar det, alltså låter det koka längre så att vattnet avdunstar.
- 4 dl vatten
- 6 dl socker (jag tog 4 dl)
- 5 droppar citronsaft
Börja med sockerlag (5 min + 10 min + 15 min = 30 min)
Lägg vatten och socker i en kastrull och låt den koka i mellanvärme. Rör om ständigt, tills sockret har smällt. När det börja koka kan du sänka värmen till hälften. Låt den koka i låg värme 10 minuter till. Lägg till citronsaften och låt den koka ytterligare i 10 till 15 min. Låt sockerlaget sedan kallna i balkongen. Den ska vara lagom kall när den ringlas över kakan.
Mannagrynskaka (10 min + 30 min i ugn + 10 min svalna = 50 min)
Vispa äggen med socker tills det lösts upp.
Lägg till det smälta smöret (oljan) och yoghurt. Fortsätt att vispa i några minuter till.
Tillsätt sedan de torra ingredienserna, mjöl, mannagryn, bakpulver, vaniljsocker, citronskal och citronsaft. Vispa i 3 min till. Häll sedan smeten i en fyrkantig smörjd form. Till exempel en djup bakplåt.
Ha kakan i ugnen tills den börjar få färg och börjar ser klar ut. Förslagsvis mellan 30-35 minuter.
Låt sedan kakan svalna. Ringla sedan över sockerlag, så mycket som man nu önskar. Strö över kokos eller hackade nötter.
Serveras varm eller kallt till teet.