Tarta de Santiago - mandelkaka

Idag råkade jag bläddra förbi Hairy Bikers Vacation på femman. De besökte Spanien, där de fick träffa en bagerska från Santiago de Compostela. Hon bakade familjens mandelkaka (Torta de Santiago) som jag blev nyfiken på. Denna tårta bakades speciellt för pilgrimerna som vandrar till den staden.
 
Nåväl, typiskt att BBC-producerade programmet inte gav något recept på kakan. Men så hittade jag en i Allt om Mat, som jag synade med andra spanska recept som dök upp i sökningen. Resultatet var godkänt! Jag bättrade den med en nypa salt :D
 
Kakan blir lite tung pga mandelmjölet och friskt pga citronen. Få ingredienser krävs och borde vara rätt nyttig då den innehåller nästan enbart mandel. Jag hade för få ägg, så jag fick halvera receptet till följande:
 
Mandelkaka (35 min)
 
50 g smör
1,25 dl socker
2 ägg
0,25 dl vetemjöl
100 g eller 2,25 dl riven sötmandel (som jag gjorde i matberedaren)
1 citron, riven skal
1 liten nypa salt
 
Sätt på ugnen till 175 C.
Vispa ägg och socker poröst.
Häll i mandelmjölet försiktigt, sedan mjölet, smöret och citronskalet. Rör om.
 
Smör en form och strö mandelmjöl över den. Häll i kaksmeten i formen.
I ugnen ca 25-30 min.
 
Smakar som en lätt mazarin. Inte lika kompakt och lagom friskt!
I serien skapade man ett kors-mönster i mitten av kakan mha florsocker. Det tycker jag är valfritt!
 
 
#1 - - Anonym:

Mandelkaka

#2 - - Mona Nilsson:

Tänk att jag nyss satt och letade receptet efter att just ha sett programmet med de trevliga engelsmännen. Tack för att du lagt ut det!