Till Påsken! Sega MARÄNGER (från flera källor)
Ingredienser (ca 16 st)
- 6 äggvitor (små ägg. Har du större? ta t ex 5 äggvitor)
- 2 dl strösocker
- Termomenter
Ugn: 110-150 grader C.
Gör så här
- Klä en plåt med bakformspapper
- Kläck äggen. Häll äggvitorna i en rostfri bunken. Äggulorna kan du använda till annat gott i framtiden.
- Värm vatten i en kastrull stor nog för bunken. När vattnet blivit varmt, lägg bunken i vattnet.
- Häll i strösockret i äggvitorna och vispa. Med elvisp gick bra för mig.
- Vispa konstant i ca 10 min, tills äggvitorna når 60-65 grader. Var beredd på att bli trött i armarna.
- Samla kallt vatten i diskhon. Lägg nu bunken i det kalla vattnet.
- Vispa vidare tills äggvitorna kallnat. De blir segare.
- Kolla kommentaren nedan.
- Marängerna ska in i ugnen i ca 50-70 min. När de lossnar är de klara.
Jag smälte choklad och nutella medan jag vispade äggvitorna kalla. Sedan delade jag upp äggvitorna i tre bunkar och smaksatte med choklad eller nutella. En sats blev utan. Med hjälp av två skedar klickade jag sedan marängerna på plåten.
Marängerna blev sega. De mest lyckade var de utan smaksättning. De med nutella blev inte så goda, då nutellan smakade något bränt. Kan bero på vilket märke du använder. Jag använde en ekologisk variant.
Den med choklad blev ok, men kanske borde de varit i ugnen något kortare de med (ca 45 min?).
Nästa gång kommer jag inte att ha någon smaksättning eller följa receptena nedan till punkt och pricka!