Kolache - polska kakor med plommon eller vallmofyllning, (flera källor). Ska testas!

 
Såg dem på Travel channel och blev sugen. Måste testa att baka dem! 
 
Kakdeg
  • 1,5 dl mjölk 
  • 0.7 dl socker 
  • 1 vispat ägg 
  • 50 g smör 
  • 0,5st jäst
  • 7 dl vetemjöl 
  • Smuldeg (havregryn,mjöl,socker,smör). Valfritt! 
 
Fyllning - vallmofrön eller plommon. Du kan också använda plommonsylt i stället, även kallad "povlida"
  • 300 gr vallmofrön, malda eller torkad plommon 
  • 1 glas mjölk - går på känsla här. 
  • 3 msk strösocker
  • Vanilj - valfri mängd. 
  • Kanel - valfri mängd. 
  • Hackad mandel - valfri mängd. 
 
Gör så här 
  1. Vispa ägg och socker pösigt. 
  2. Lös jästen i fingervarm mjölk och smörblandning.
  3. Knåda ihop allt och låt jäsa.
  4. Tryck ut kolacherna med ett glas och fyll kakorna med fyllningen. 
  5. Koka vallmofrön eller plommon i 15 min tillsammans med mjölken, socker och vanilj. Låt det kallna. Strö i lite kanel och mandel. 
  6. Fyll kakorna med valfri fyllning. Om du vill, strö smuldeg över kakorna. 
  7. Lägg plåten i mitten av ugnen och grädda kakorna gyllenbruna i 200 grader. 
 
 
Källa kakdeg och plommonfyllning: http://miladasrecept.blogspot.com/2013/08/tjeckiska-kolache.html 
Källa vallmofyllning: http://www.radio.cz/es/rubrica/cocinamos/tarta-con-relleno-de-semillas-de-amapola
Fotokälla: http://img.radio.cz/EfgHaem-t9pogpyoGl6phI9o4hM=/fit-in/1800x1800/1417789227__pictures/c/jidlo/frgal_makovy.jpg